Gå til indhold

Video: Flere kvinder skal til tops i forskningsverdenen

19. marts 2013
Det Frie Forskningsråds forskningskonference Køn, Forskning og Excellence handlede om, at der er for få kvinder i Danmark, der når til tops i forskningsverdenen.

Den skæve kønsfordeling blandt Danmarks topforskere betyder, at Danmark går glip af nogle stjerneforskere, som findes blandt de mange talentfulde kvinder på universiteterne rundt om i landet.

Det var uddannelsesministerens hovedbudskab på forskningskonferencen Køn, Forskning og Excellence, som Det Frie Forskningsråd afholdt den 14. marts. Konferencen satte fokus på den skæve kønsfordeling blandt toppen af den danske forskningsverden. Konferencen foregik i Moltkes Palæ i København, hvor medlemmer af Det Frie Forskningsråd samt politikere og særligt inviterede forskere var mødt op.

Uddannelsesministeren og ligestillingsministeren var blandt dagens oplægsholdere.
Uddannelsesministeren og ligestillingsministeren var blandt dagens oplægsholdere.

Kvinder og forskning

Blandt dagens oplægsholdere var uddannelsesminister Morten Østergaard og ligestillingsminister Manu Sareen, der talte om, hvorfor der er behov for både mænd og kvinder i forskning og uddannelse.

Morten Østergaard peger på, at en af udfordringerne er, at der ikke er mange kvinder, der ansøger om forskerstillingerne.

- Målet er altid at få stillingerne besat af de dygtigste, men hvis ikke alle de dygtigste søger, som tilfældet er i dag, så risikerer vi at ende med et dårligere resultat, end vi ellers havde fået. Derfor snyder vi os selv for nogle talenter, når der ikke er flere kvindelige topforskere, siger uddannelsesministeren.

Under konferencen lå der på hvert bord to iPads. Dem benyttede deltagerne ivrigt dagen igennem til at sende spørgsmål til de mange oplægsholdere. Spørgsmålene blev vist på en storskærm, så hele salen kunne følge med.

- Konferencen i dag har præsenteret forskellige bidrag til debatten om den skæve kønsfordeling. Det er netop vejen frem, at vi får diskuteret problemer og mulige løsninger, og både universiteter, forskere og Det Frie Forskningsråd skal selv bidrage med løsningsforslag, siger Manu Sareen.

Efter de mange oplæg blev konferencen afsluttet med en paneldebat, hvor både forskere, ordførere og andre interessenter deltog.

Blandt deltagerne var Københavns Universitets rektor Ralf Hemmingsen og professor Marie-Louise Nosch. Dagen igennem kunne deltagerne benytte iPads til at sende spørgsmål til oplægsholderne.
Blandt deltagerne var Københavns Universitets rektor Ralf Hemmingsen og professor Marie-Louise Nosch. Dagen igennem kunne deltagerne benytte iPads til at sende spørgsmål til oplægsholderne.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressestudent Kristina Mie Hansen, tlf: 7231 8012

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf: 2211 0200

Handlinger tilknyttet webside